Luca Casarini: Ponovno sam otkrio vjeru kroz rad s migrantima

Tockazarez.hr

06.10.2023

Luca Casarini: Ponovno sam otkrio vjeru kroz rad s migrantima

Foto: Avvenire / Ansa

Luca Casarini nekada je bio ljevičarski radikal, a sada već pet godina aktivno radi s migrantima. Papa Franjo ga je pozvao na Svjetsku sinodu.

Luca Casarini, sudionik Svjetske sinode u Vatikanu kojeg je imenovao Papa, ponovno je otkrio kršćansku vjeru kroz rad s migrantima. U mladosti se distancirao od Katoličke crkve, ali je kroz svoj društveni angažman ponovno došao u kontakt sa svećenicima, rekao je spasilac i bivši ljevi aktivist u razgovoru za talijanski list Avvenire (srijeda). Kroz rad s izbjeglicama i prijateljstvo s papom Franjom ponovno je pronašao “pristup Crkvi koja je otvorena”.

Casarini već pet godina radi za talijansku nevladinu organizaciju “Mediterranea Saving Humans” čija je misija spašavanje izbjeglica u nevolji na Mediteranu. Prema izvješćima talijanskih medija, bio je aktivan na skvoterskoj sceni 1990-ih i bio je uključen u nasilne demonstracije kao vođa antiglobalističkog pokreta “Tute Bianche”.

Glas za migrante

Papinu odluku da ga imenuje za sudionika sinode Casarini vidi kao “veliki dar”. Ali on samog sebe vidi samo kao marginalnu figuru u crkvenom kontekstu. Unatoč tome, aktivist svoje sudjelovanje na Svjetskoj sinodi vidi kao službu: “Želim biti glas onih koji prelaze Mediteran i koje vlasti, vlade i javno mnijenje smatraju neprijateljima samo zato što su na drugom dijelu svijeta rođeni”, rekao je Casarini.

U srpnju je papa Franjo stavio Casarinija na popis “posebnih izaslanika”koji sudjeluju na svjetskoj sinodi u Vatikanu s pravom riječi, ali bez prava glasa.

Više od 450 sudionika sinode započelo je s radom u srijedu. Svjetska sinoda dio je globalnog sinodalnog procesa koji je Franjo pokrenuo 2021. godine. Sinoda će se održavati do kraja listopada. (mt)