Papa Franjo je protiv naglih promjena u Crkvi

Tockazarez.hr

18.10.2023

Papa Franjo je protiv naglih promjena u Crkvi

Vatican Media/Romano Siciliani

Papa Franjo dao je intervju argentinskoj novinskoj agenciji Télam. Govorio je o Sinodi, ratovima i globalnim krizama.

U novom intervjuu papa Franjo pozvao je na globalne napore kako bi se okončali brojni sukobi. “Proživljavamo svjetski rat u ratama”, rekao je poglavar Katoličke crkve u razgovoru za argentinsku državnu novinsku agenciju Télam, objavljenom u ponedjeljak navečer (po lokalnom vremenu).

Dijalog se ne može voditi samo na nacionalnoj razini, nego se mora voditi iz globalne perspektive, rekao je Franjo. “Zato govorim o univerzalnom dijalogu, univerzalnom skladu, univerzalnom susretu”. Suprotno od ovoga je, naravno, rat. Od kraja Drugog svjetskog rata do danas ratovalo se posvuda. “To me navelo da kažem da proživljavamo svjetski rat u ratama.” Kako prenosi Télam, Papa je dao agenciji intervju krajem rujna, prije napada radikalnog islamskog Hamasa na Izrael.

Protiv naglih promjena

Papa Franjo izjasnio se protiv naglih promjena u Katoličkoj crkvi. U razgovoru, snimljenom u Vatikanu krajem rujna, rekao je da je promjena u Crkvi uvijek organski rast. Objasnio je nadalje: “Riječ je o promjeni u korist ljudskog dostojanstva. Tako je i s napretkom moralne teologije i svih crkvenih znanosti, također i u tumačenju Svetoga pisma koji su napredovali u skladu s razmišljanjima Crkve.  To se uvijek događa u harmoniji, prekidi nisu dobri. Ili postoji napredak kao razvoj, ili naprosto loše završi.”

Franjo je istaknuo da Crkva mora vrlo pažljivo ispitati nove ideje i koje od njih treba i može usvojiti. Postoje i neke nove ideje koje ne služe ljudima. Zato Crkva mora stupiti u dijalog sa svakim znanstvenim napretkom, ali to mora činiti iz vlastitog identiteta. (kna)