Redovnica: “U Crkvi je sve više interesa za LGBTQ teme”

Tockazarez.hr

19.10.2023

Redovnica: “U Crkvi je sve više interesa za LGBTQ teme”

Foto: New Ways Ministry

Jeannine Gramick je u prošlosti bila osuđena od strane Vatikana, biskupi su je kritizirali zbog njezinog rada s LGBTQ-katolicima, a sada ima podršku pape Franje.

Američka redovnica Jeannine Gramick smatra da postoji veći interes za LGBTQ-teme među papom Franjom i biskupima. To stoji u priopćenju koje je u utorak objavila organizacija “New Ways Ministry” nakon sastanka Jeannine Gramick s papom Franjom. U priopćenju stoji: “Gramick je zahvalila Papi na njegovoj otvorenosti za blagoslov istospolnih zajednica i protivljenju kriminalizaciji LGBTQ osoba u civilnom društvu.”

Gramick, koja je suosnivačica katoličke LGBTQ organizacije New Ways Ministry iz Marylanda, imala je 50-minutni razgovor s Papom u Domu svete Marte u Vatikanu. Otputovala je u Rim samo zbog susreta s Papom, što je opisala kao “veliko ohrabrenje”. Papa je pokazao “novu otvorenost prema LGBTQ pitanjima u Katoličkoj crkvi”, stoji u priopćenju. I dalje: “Susret je priznanje ne samo za rad Jeannine Gramick i New Ways Ministry, već i za tisuće LGBTQ osoba, župa, škola i dušobrižnika koji neumorno rade za jednakost.”

Redovnicu i njezin pokret u prošlosti je osudila i Kongregacija za nauk vjere, a i biskupi su je kritizirali zbog njezinog angažmana. Papa Franjo zahvalio je sestri Gramick za njezin rad u queer pastoralu ranije ove godine i pozvao na daljnji kontakt. (mt)