Slovenska biskupska konferencija ograđuje se od Rupnika

Tockazarez.hr

31.10.2023

Slovenska biskupska konferencija ograđuje se od Rupnika

Foto: ewtn/screenshot

Slovenski biskup prihvatio je u svoju biskupiju navodnog zlostavljača Marka Rupnika, a sada je reagirala i Slovenska biskupska konferencija.

Slovenska biskupska konferencija ogradila se od odluke Koparske biskupije da navodnog zlostavljača Marka Rupnika prima među svoje svećenike. Tijekom vikenda objavljeno je priopćenje predsjednika Andreja Sajea u kojem ističe kako Slovenska biskupska konferencija nije nipošto bila uključena u taj proces. Saje kaže: “Svaki je biskup samostalan i neovisan po ovom pitanju i stoga nije dužan obavijestiti Biskupsku konferenciju.”

Koparska biskupija potvrdila je prošli tjedan za njemački portal katholisch.de da je primila Rupnika kao dijecezanskog svećenika. Nakon što je vijest dospijela u medije, biskupija je pokušala obraniti svoju odluku pozivajući se na presumpciju nevinosti. Dok Rupnik ne bude osuđen, on će u Koparskoj biskupiji “uživati sva prava i obveze dijecezanskog svećenika”, kazali su odgovorni iz biskupije.

Predsjednik Slovenske biskupije konferencije ipak je izrazio jasnu sumnju vezano za Rupnikovu nevinost, a među razlozima je pored ostalog i izbacivanje iz isusovačkog reda. Nadalje je naglasio Papinu odluku o ukidanju zastare, a posebno istaknuo da će slovenski biskupi uvijek biti na strani žrtve. (mt)