Zulehner: Crkva je napravila “epohalni skok”

Tockazarez.hr

01.11.2023

Zulehner: Crkva je napravila “epohalni skok”

Foto: Kathpress

Crkva je sa Svjetskom sinodom otišla korak dalje, kaže bečki pastoralni teolog Paul Zulehner. Međutim, ima još puno posla u nadolazećoj godini.

Pastoralni teolog Paul Zulehner analizirao je Svjetsku sinodu u Vatikanu. Što se tiče nove komunikacijske kulture, Crkva je učinila “epohalni korak naprijed”, piše Zulehner na svom blogu (ponedjeljak). Za neke biskupe to je bio “pravi trening slušanja”, koji bi ih mogao dovesti do toga da se promijenjeni vrate u svoje biskupije, rekao je bečki teolog.

Zulehner je naglasio da žene i muškarci razgovaraju na ravnopravnoj razini s biskupima i kardinalima. To pokazuje da Sinoda “nije bila jedna od uobičajenih biskupskih sinoda”, već je proširena: “Sinoda Božjeg naroda u kojoj su sjedili ne samo biskupi, nego i žene i muškarci.” Samo to, kaže Zulehner, “može potaknuti mjesnu Crkvu” da institucionalizira sinodalnost i uspostavi stalni “crkveni parlament”, kao što se želi u Njemačkoj sa Sinodalnim vijećem.

Otvorena pitanja nisu odbačena

Pastoralni teolog smatra da je visoka razina odobravanja posljedica “činjenice da mnoga pitanja nisu riješena, ali identificirana kao otvorena”, što smatra velikim uspjehom. Unatoč razočarenju onih koji su očekivali konkretne odluke, pitanja o ženskom đakonatu, celibatu, seksualnom moralu i rodu nisu odbačena, što će zabrinuti neke druge.

Zulehner je, među ostalim, izrazio nadu “da će u nadolazećoj godini biti novih poticaja o ovim otvorenim pitanjima, osobito u kontinentalnim skupštinama, ali i u mjesnim Crkvama”. Bio bi “prijelomni uspjeh” kad bi mjesna Crkva pod Rimom dobila nove ovlasti. Njegova prognoza: “Tada se Crkva u Africi više ne bi morala slagati s izuzećem od celibata u Amazoniji, a istočnoeuropska crkvena područja više ne bi morala pristajati na blagoslov homoseksualnih parova.” Time bi se konačno raščistio “reformski zaostatak” jer bi se priznala unutarkatolička različitost. (mt)