Papa poziva na “hrabru kulturnu revoluciju”

Tockazarez.hr

03.11.2023

Papa poziva na “hrabru kulturnu revoluciju”

KNA/Vatican Media/Romano Siciliani

Doći će do prekretnice u teologiji – to papa Franjo zahtijeva od Crkve. Važno je intenzivirati dijalog s humanističkim znanostima kako bi Crkva mogla ići ​​novim putevima.

Papa Franjo poziva teologe ni manje ni više nego na “hrabru kulturnu revoluciju”. Namjera je pobliže sagledati način na koji ljudi danas žive. Papa je zainteresiran za promjenu paradigme u teološkom promišljanju: više kontekstualnosti, više rasprava i, iznad svega, više dijaloga s humanističkim znanostima. Kako bi se promicala teologija budućnosti, ne treba se ograničiti na formule i sheme iz prošlosti i ponuditi ih iznova u apstraktnom obliku, nego treba umjesto toga “proročki tumačiti sadašnjost i tražiti nove putove za budućnost”.

Motuproprij “Ad theologiam promovendam”, koji je objavljen u srijedu, govori, među ostalim, o “temeljnoj kontekstualnoj teologiji” koja mora čitati i tumačiti Evanđelje u uvjetima svakodnevnog života ljudi. Papa poziva na intenzivniji dijalog sa ženama i muškarcima kršćanskih vjeroispovijesti, drugih vjera i tradicija, kao i s drugim znanstvenim, filozofskim, humanističkim i umjetničkim spoznajama.

Promicanje rasprave i dijaloga

S ovim Motuproprijom papa Franjo je nakon gotovo pet desetljeća aktualizirao norme Papinske teološke akademije, koja je osnovana 1718. godine pod patronatom pape Klementa XI. Prvobitno odgovorna za teološku izobrazbu klera, akademija je tijekom godina prilagođavana, na primjer za istraživanje i produbljivanje teoloških tema. Sada je vrijeme da se fokus 200 godina starog instituta preusmjeri na transdisciplinarni dijalog s filozofijom, znanošću i umjetnošću. Novi standardi imaju za cilj prilagoditi zadatak koji “naše vrijeme postavlja teologiji”, rekao je Franjo.

Ova promjena paradigme u teologiji ne znači samo za akademiju, nego prije svega za teologe, promicati raspravu i dijalog u svim područjima znanja kako bi se u konačnici doprlo do cijelog Božjeg naroda i uključilo ga u teološka istraživanja, rekao je predsjednik Akademije, Antonio Staglianò. U svakom slučaju, Sinodalni sabor je pokazao koliko je ovaj korak neophodan. (mt)