Kritičar kardinal Burke kod Pape

Tockazarez.hr

30.12.2023

Kritičar kardinal Burke kod Pape

Foto: kna

Nakon disciplinskih mjera, Papa je primio svog kritičara kardinala Burkea u petak u Vatikanu.

Papa Franjo primio je svog američkog kritičara kardinala Raymonda Lea Burkea, kako je priopćio u petak vatikanski Tiskovni ured. Međutim Vatikan nije otkrio ništa o sadražju susreta.

Kako je Katolička novinska agencija (KNA) iz pouzdanih izvora doznala, papa Franjo je krajem studenoga uskratio Burkea za njegov službeni stan u Vatikanu i njegovu kardinalsku plaću. Bila je to Franjina disciplinska mjera jer je Burke svojim riječima i djelima naštetio jedinstvu Crkve i prekršio svoju poslušnost Papi kao kardinal. Rečeno je pored postalog da Burke već neko vrijeme uglavnom boravi u svom domu u američkom Wisconsinu i rijetko koristi svoju službenu rezidenciju u Vatikanu.

Traditionalističke i konzervativne struje bliske Burkeu pokušavali su optužiti Franju za progon, pa se proširila priča kako je papa Franjo bez ikakve obavijesti otkazao američkom kardinalu stan i plaću. Da to nije tako, objavio je novinar i biograf pape Franje, Austen Ivereigh na svom profilu na platformi “X” (nekadašnji Twitter): “Papa je 20. studenog službeno obavijestio čelnike Dikasterija kojima je dao i vrlo jasan razlog zašto ove disciplinske mjere. Vatikan je tada pisao kardinalu Burkeu da ga obavijesti.”

Franjo je 2014. smijenio crkvenog pravnika s mjesta predsjednika najvišeg crkvenog suda u Vatikanu. Burke je prethodno kritizirao papu zbog najavljenog otvaranja u moralnoj teologiji. Radilo se o primanju pričesti za rastavljene i ponovno vjenčane. Uslijedili su daljnji javni prijepori, primjerice oko obreda “stare mise” i oko sudjelovanja laika s pravom glasa na ovogodišnjoj Svjetskoj sinodi. (mt/kna)