Vigano se pridružio ekskomuniciranom Williamsonu

Tockazarez.hr

18.01.2024

Vigano se pridružio ekskomuniciranom Williamsonu

picture alliance/AP Photo/Patrick Semansky

Nadbiskup Carlo Maria Vigano svojim sve ekstremnijim stavovima već nekoliko godina privlači pažnju javnosti.

Ovaj je put povukao još jedan radikalan potez te se “ponovno” dao zarediti za biskupa.

Nadbiskup Carlo Maria Vigano (82), bivši nuncij u SAD-u i već godinama radikalno konzervativni kritičar lika i djela pape Franje, sve je bliži tzv. sedevakantistima. Nekoliko tradicionalističkih blogova izvještava da ga je prošle godine kontroverzni engleski biskup Richard Williamson (83) “sub conditione” ponovno zaredio za biskupa. Podsjećamo da je Williamson izbačen iz Bratstva svetog Pija X. zbog nezakonitog ređenja nekih svećenika za biskupe. Viganovo biskupsko ređenje “sub conditione” pretpostavlja da je prethodno biskupsko ređenje (op. Vigano je zaređen za biskupa 1992.) vjerojatno nevaljano.

Williamson pripada radikalnom krilu tradicionalista koji papu Franju smatraju heretikom i nelegitimnim papom. Neki od njih idu toliko daleko da su uvjereni da je Petrova stolica prazna još od Drugog vatikanskog sabora (1962.-1965.). To je razlog zašto ih se naziva “sedevakantistima”. Williamsona je godine 1988. zaredio nadbiskup Marcel Lefebvre, utemeljitelj Bratstva sv. Pija X. Engleski tradicionalist je iz ove Lefebvrove kanonski nepriznate zajednice izbačen 2012. godine. Iako ovo bratstvo odbacuje najvažnije koncilske odluke, ipak priznaje legitimitet svih papa nakon Pija XII.

Vatikanskim analitičarima još uvijek nije jasno kakve ciljeve Vigano ima te što uopće namjerava ostvariti unutar sve radikalnijeg tradicionalističkog spektra. “Collegium traditionis”, koji je osnovao u Viterbu blizu Rima i koji je još uvijek u izgradnji, mogao bi uskoro igrati ulogu sličnu onoj Lefebvreove bogoslovije u Écône u Švicarskoj iz 1970-ih. Vigano je prošle godine također osnovao tradicionalističku humanitarnu organizaciju “Exsurge Domine” sa sjedištem u Rimu. Ova udruga nosi ime po papinskoj buli izopćenja Martina Luthera iz 1520. godine te ima za cilj pomoći u zbližavanju različitih tradicionalističkih skupina.

Sada ostaje vidjeti kako će na Viganove sve ekstremnije eskapade reagirati tradicionalisti u Hrvatskoj koji također ne skrivaju svoj animozitet prema papi Franji i crkvenom nauku.