Slovački biskupi su za blagoslov, ali pod određenim uvjetima

Tockazarez.hr

19.01.2024

Slovački biskupi su za blagoslov, ali pod određenim uvjetima

Foto: KNA/Robert Kiderle

I slovački biskupi su za blagoslov homoseksualnih parova, ali pod određenim uvjetima.

Slovački biskupi podržavaju blagoslov homoseksualnih i ponovno vjenčanih parova, ali samo pod određenim uvjetima. Priopćenje na stranici Slovačke biskupske konferencije o “Fiducia supplicans” (srijeda) kaže da svećenik smije dati blagoslov samo ako oni koji će biti blagoslovljeni “shvate pravo značenje i svrhu ovog blagoslova”. Ako postoji nedostatak razumijevanja i prihvaćanja, svećenik može odbiti blagoslov, ali ih treba “strpljivo i očinski uključiti u svoje molitve”.

Ostali kriteriji slovačkih biskupa su da svećenik daje blagoslov “prema svojoj prosudbi i u svojoj odgovornosti pred Bogom” kako se ne bi stvorio dojam da je riječ o sakramentalnoj ženidbi. Dalje se navodi da blagoslov treba biti vrlo kratak, jednostavan i sažet, bez liturgijskog okvira i sa znakom križa za svaku od dvije osobe. Svećenik ne smije nositi nikakvo liturgijsko ruho. Biskupska konferencija svojim priopćenjem ističe i crkveni nauk o braku te izražava nadu da će “otvoren pristup Crkve izazovima današnjice pomoći mnogim ljudima”.

“Fiducia supplicans” izazvao je različite reakcije unutar Crkve. Biskupske konferencije, posebice u Africi i istočnoj Europi, odbile su dokument vatikanskog Dikasterija za nauk vjere i najavile da neće blagoslivljati homoseksualne, nevjenčane i ponovno vjenačne parove. Druge biskupske konferencije u Europi, poput francuske i portugalske, podržale su dokument.