Odluka o Rupnikovim mozaicima odgođena

Tockazarez.hr

06.02.2024

Odluka o Rupnikovim mozaicima odgođena

Marko Ivan Rupnik

Lurdski biskup osnovao je komisiju koja bi trebala do proljeća odlučiti o Rupnikovim mozaicima.

Biskup koji je odgovoran za Svetište u Lurdu nada se da će do proljeća odlučiti o Rupnikovim mozaicima. Prema američkoj Katoličkoj novinskoj agenciji (CNA) istaknuo je biskup Jean-Marc Micas kako dobiva brojna pisma od katolika diljem svijeta. “Ovo zaokuplja moj um, moju molitvu i moje srce svaki dan, posebno kada susrećem žrtve zlostavljanja”, kazao je Micas. “Ovo je vrlo, vrlo teška odluka ali je moram donijeti”, dodao je.

Otkako je osnovao komisiju u prošloj godini, lurdski se biskup susreo sa žrtvama zlostavljanja i slušao stručnjake za sakralnu umjetnost oko tog pitanja. Micas je kazao da je primio brojna pisma ljudi koji su “jako ljuti jer su mozaici još uvijek tamo”, dok postoje i oni koji se ljute na ideju da bi mogli biti uklonjeni. Ispričao je razgovor sa ženom iz Engleske koja je godinama služila kao volonterka u Lurdu. “Rekla mi je da je upoznala mnogo žena koje dolaze u Lurd kako bi molile za posebno ozdravljenje nakon zlostavljanja”, naglasio je Micas te dodao kako je ženama teško zamisliti da ih grli Gospa dok gledaju Rupnikove mozaike. Za njih to nisu njezine ruke već “ruke oca Rupnika”, kazale su. Taj je susret ostavio duboki dojam na biskupa i rektora lurdskog svetišta, zbog kojeg je Micas nedugo zatim u ožujku 2023. godine formirao povjerenstvo koje razmatra uklanjanje Rupnikovih mozaika.

Slovenskog svećenika već godinama optužuju za razne oblike zlostavljanja. Nakon što se doznalo da će Rupnik biti premješten u slovensku koparsku biskupiju, papa Franjo je u listopadu najavio novu istragu. Nekoliko je žena optužilo svećenika i umjetnika da je iskoristio svoj autoritet i seksualno ih zlostavljao. U srpnju prošle godine isusovci su Rupnika izbacili iz reda zbog neposluha. Za njega je sada odgovorna Koparska biskupija, a Slovenska biskupska konferencija se ogradila, dok je vatikanski Dikasterij krajem listopada 2023. raspustio kontroverznu zajednicu. (mt)