Teologinja: Papa Franjo podržava đakonat za žene

Tockazarez.hr

09.02.2024

Teologinja: Papa Franjo podržava đakonat za žene

Papa Franjo naklonjen je đakonatu žena.

Talijanska teologinja i redovnica Linda Pocher potvrdila je da papa Franjo podržava đakonat za žene. Kako je u petak izvijestio španjolski portal “Religion Digital”, Papa je “naklonjen ženskom đakonatu”. Vatikan trenutno pokušava razumjeti kako se đakonat žena može provesti u praksi, kazala je teologinja.

Na zahtjev pape Franje talijanska je teologinja organizirala raspravu o ulozi žena na posljednjem sastanku Vijeća kardinala od 5. do 7. veljače. Na sastanak je bila pozvana anglikanska biskupica Jo Bailey Wells koja je trebala predstaviti iskustvo Anglikanske crkve s ređenjem žena. Na sastanku se, pored ostalog, razgovaralo o onome što je zapravo već moguće ostvariti u Crkvi.

Papa je proširio prava na sve krštene

Biskupica je kardinalima i papi opisala kako je u Anglikanskoj crkvi došlo do odluke da se dopusti ređenje žena i kako se život crkve zbog toga promijenio. Pocher, koja je već sudjelovala na prethodnom sastanku Vijeća kardinala K9 u prosincu, nadalje je objasnila kako je papa Franjo neka prava koja su donedavno pripadala biskupima i svećenicima proširio na sve krštene.

Vijeće kardinala je savjetodavno tijelo pape Franje, a sastoji se od devet kardinala koji predstavljaju Crkvu u različitim dijelovima svijeta. Franjo je ovo Vijeće uspostavio šest mjeseci nakon preuzimanja službe 2013. godine. (mt)