Teolog kritizira biskupe zbog Donalda Trumpa

Tockazarez.hr

29.02.2024

Teolog kritizira biskupe zbog Donalda Trumpa

Foto: Wenceslao Cruz

Šokantno je što vjernici i biskupi ne vide problem u Donaldu Trumpu.

Katolički teolog Massimo Faggioli kritizira mnoge biskupe u SAD-u. Podržali su Donalda Trumpa “unatoč njegovim lažima, huškanju i napadima na demokraciju”, kazao je novinama izdavačke grupe “Bistumspresse” (online u srijedu). Mnogima je pitanje pobačaja važnije od demokracije. Katolička crkva u SAD-u je podijeljena, dodao je profesor teologije i religijskih studija na američkom Sveučilištu Villanova.

“Katolici i biskupi koji pobačaj vide kao pitanje broj jedan su za Trumpa”, dodao je. Manjina biskupa gleda skeptično na to što se stavlja veliki fokus na temu pobačaja. Oni se pitaju ne bi li se pobačaji mogli spriječiti boljom socijalnom i obiteljskom politikom. Prije prošlih izbora biskupi nisu znali da će Trump “pokušati krivotvoriti rezultat nakon izbora, širiti laži i mitove zavjere o izboru Joea Bidena i pokrenuti državni udar na demokraciju”, dodao je teolog. “Sada znaju što je Trump sve učinio. Ali za one biskupe koji su podržali Trumpa prije četiri godine, to očito nije od velike važnosti”.

Faggioli smatra šokantnim što katolici i biskupi ne vide štetu u napadu na demokraciju. “Oni znaju da je Donald Trump korumpiran i da nije kršćanin. Ali se i dalje nadaju da može slomiti trenutni sustav”, zaključio je teolog. (mt)