Crkve pozivaju na zaštitu ugroženih

Tockazarez.hr

16.05.2024

Crkve pozivaju na zaštitu ugroženih

Foto: Canva

Upozoravaju na opasnost desničarskih i populističkih opcija.

Crkveni poglavari crkava u Njemačkoj pozivaju ljude na zaštitu ugroženih. Riječ je o ljudima “koji su izloženi prijetnjama, omalovažavanju, napadima i progonima desničarsko-ekstremističkih skupina i stranaka zbog njihova podrijetla, vjere ili društvenog opredjeljenja”, stoji u zajedničkom u srijedu objavljenom priopćenju Interkulturalnog tjedna. “A naša je dužnost i dalje prihvaćati ljude koji nam dolaze jer moraju bježati od rata i bijede. Njihovo je dostojanstvo jednako nepovredivo kao i dostojanstvo svih drugih”.

Od 22. do 29. rujna održat će se 49. Interkulturalni tjedan. Riječ je o inicijativi Njemačke biskupske konferencije (DBK), Evangeličke crkve u Njemačkoj (EKD) i Grčke pravoslavne metropolije. Predsjedavajući DBK biskup Georg Bätzing, vršiteljica dužnosti predsjednice Vijeća EKD-a, biskupica Kirsten Fehrs i predsjedavajući Pravoslavne biskupske konferencije u Njemačkoj, mitropolit Augoustinos, pozivaju na solidarnost.

Očito je da su ljudi predugo uzimali zdravo za gotovo liberalnu demokraciju. Crkve stoga upozoravaju na ponovno oživljavanje desničarskih i populističkih te desnoekstremističkih pozicija u Njemačkoj kao i u mnogim drugim zemljama. “Interkulturalnim tjednom želimo dati primjer poštivanja ljudskog dostojanstva i zaštite ljudskih prava. Želimo stvarati i održavati nove prostore za susrete, suradnju i povjerenje”, rečeno je. (mt)