Teolog Faggioli o SAD-u: “Katolici su politički podijeljeni još od 1970-ih…”

Tockazarez.hr

27.07.2024

Teolog Faggioli o SAD-u: “Katolici su politički podijeljeni još od 1970-ih…”

Foto: Wenceslao Cruz

Bidenovim odlaskom papa Franjo gubi sugovornika.

Katolici i biskupi politički podijeljeni su još od kasnih 1970-ih. “Značajan dio biskupa simpatizirao je s Trumpom i Republikanskom strankom zbog stavova protiv pobačaja 2016. i 2020. godine”, rekao je teolog Massimo Faggioli u razgovoru za njemački portal katholisch.de od petka.

Ako Kamala Harris postane kandidatkinja Demokrata protiv Trumpa, pitanje pobačaja ponovno će biti u prvom planu, jer je bila predana ovom pitanju, dodao je Faggioli. To bi pak moglo vratiti ideološka pitanja, posebice pobačaj, u prvi plan izborne kampanje, a time bi i mnogi katolički biskupi ponovno vidjeli u Donaldu Trumpu “jedinog održivog kandidata”.

Burna politička situacija

Nakon pokušaja atentata na predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, stvari su se brzo nizale: dva dana kasnije nominirao je J.D. Vancea potpredsjedničkim kandidatom. Vance je inače prešao na katoličanstvo, a bio je jedan od Trumpovih najvećih kritičara prije samo nekoliko godina. Nekoliko dana kasnije predsjednički kandidat Demokrata, sadašnji predsjednik Joe Biden, najavio je povlačenje iz izborne kampanje za predsjednika. Njegova nasljednica bit će najvjerojatnije njegova trenutna potpredsjednica Kamala Harris.

Faggioli koji je profesor na Fakultetu teologije i religijskih znanosti Sveučilišta Villanova u Philadelphiji objasnio je što Bidenov odlazak znači za katolike u SAD-u i za papu Franju: “Ovo je kraj jedne ere: Biden je bio drugi katolik nakon Drugog vatikanskog sabora s vodećom ulogom u zemlji i u stranci. Budućnost političkog katolicizma na progresivnoj strani sada je neizvjesna. Na desnici je prilično jasna prevalencija antiliberalnih glasova ili čak strogih sljedbenika katoličke tradicije među mlađim generacijama. Bidenovim odlaskom papa Franjo gubi sugovornika”, rekao je.

Potpredsjednički kandidat obraćenik je na katoličanstvo, ali…

O Vanceu rekao je da je obraćenik na katoličanstvo, što je prilično uobičajena pojava u SAD-u. No, on predstavlja “antiliberalni politički katolicizam koji je sad čvrsto ukorijenjen u američkim klerikalnim i intelektualnim elitama. On ima vrlo jasne stavove o društvenim pitanjima”, naglasio je Faggioli te dodao kako je protiv neudanih žena bez djece. “Kulturni je ratnik ali će ipak morat slijediti Trumpov smjer kako bi došao do katoličkog biračkog tijela”.

Po riječima Faggiolija američki katolicizam nije više samo leglo konzervativnih ideologa kao što je to bilo od 1990-ih do prije nekoliko godina, nego je zapravo postao brend. “Nije jasno u kojoj je mjeri Vance osobno zainteresiran za prisvajanje i poistovjećivanje s ovim brendom, jer to opet ovisi o političkom smjeru Donalda Trumpa”, rekao je teolog.

Trumpov izbor za Faggiolija bi značilo pogoršanje američke demokracije, a uz to i rizik da bi neki lobiji pokušavali gurati teokratsku agendu te identificirati politički katolicizam s integralizmom.