Nakon istrage: Kardinal ponovno preuzima dužnost

Tockazarez.hr

25.07.2024

Nakon istrage: Kardinal ponovno preuzima dužnost

Foto: Twitter profil kardinala Lacroix

Papa Franjo zadužio je početkom godine bivšeg suca Vrhovnog suda da istraži slučaj.

Nadbiskup Quebeca, kardinal Gerald Cyprien Lacroix (66), koji je u svibnju oslobođen od optužbe za zlostavljanje, ponovno preuzima svoju dužnost, objavila je nadbiskupija su u ponedjeljak na mrežnim stranicama.

“Bio je to težak put, ali rezultati istrage, potpora onih oko mene i prilika da se oglasim, omogućuju mi ​​da mirno nastavim svoju službu”, rekao je Lacroix. “Nadbiskupija zna koliko Crkva u Quebecu osuđuje zlo”, nastavlja se u priopćenju.

Sredinom siječnja ove godine, kanadski su mediji pisali o optužbama vezane za seksualno zlostavljanje. Pisalo se da je kardinal seksualno uznemiravao 17-godišnju djevojku na dva susreta biblijske grupe između 1987. i 1988. godine. Njegovo se ime pojavilo u sudskim dokumentima kao dio kolektivne tužbe. Optužbe je odbacio, ali se povukao sa službe dok je trajala istraga. Tada je nadbiskupija uvjeravala da će nastaviti pomagati u rješavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Sam papa Franjo je onda zadužio bivšeg suca Vrhovnog suda u Quebecu, Andrea Denisa, da istraži slučaj. Kako je u svibnju objavio bivši sudac, nisu pronađeni nikakvi dokazi.

Lacroix je nadbiskup Quebeca od 2011. godine. Kardinalom je imenovan 2014., a od 2023. član je Vijeća kardinala, savjetodavnog tijela koje pomaže papi Franji u reformi Rimske kurije i sveopće Crkve. Lacroix je predstavnik Sjeverne Amerike u ovom odboru. Također je član Dikasterija za kulturu i obrazovanje, za laike, za obitelj i život te Vatikanskog ekonomskog vijeća.