Nakon negativnih reakcija: Tajništvo Sinode povuklo anketu

Tockazarez.hr

29.07.2024

Nakon negativnih reakcija: Tajništvo Sinode povuklo anketu

Foto: kna/Cristian Gennari/Romano Siciliani

Kritičari optužuju Vatikan za nedostatak transparentnosti.

Vatikan je povukao online anketu o sinodalnosti nakon negativnih reakcija nekoliko tisuća korisnika. Kako je u subotu izvijestio internetski portal “Crux” , riječ je o Svjetskoj sinodi čije će se drugo zasjedanje održati u listopadu u Rimu. Anketa, objavljena u četvrtak ujutro, pitala je korisnike vjeruju li da sinodalnost, kao put obraćenja i reforme, može promicati poslanje i sudjelovanje svih krštenih. Jedini mogući odgovori bili su “da” ili “ne”.

Prema izvješću, negativan odgovor dobio je znatno više glasova. Prema tome, 88 posto je odgovorilo s “ne”, a samo 12 posto s “da”. Tada je na “X”-u glasalo 6938 ljudi, a na Facebooku manje od 800.

Anketa je objavljena na službenim računima Tajništva sinode na X-u (bivši Twitter) i Facebooku i trebala je trajati 24 sata, ali je uklonjena s obje platforme s deset minuta do kraja. Prema Cruxu, vatikanski ured za sinodu nije komentirao razloge. Kritičari sada optužuju Vatikan za nedostatak transparentnosti i vide povlačenje ankete kao proturječnost načelima sinodalnosti koje je istaknuo papa Franjo.

Svjetsku sinodu pokrenuo je papa Franjo 2021. godine. Nakon dvije godine lokalnih i kontinentalnih konzultacija, u listopadu prošle godine u Rimu je održano prvo zasjedanje Svjetske sinode. Na drugom susretu ove jeseni izradit će se konkretni prijedlozi za Papu. Papa onda na temelju toga može donositi odluke. Međutim, odluka pape Franje da iz sinode isključi kontroverzna pitanja poput ženskog đakonata  i da osnuje deset  studijskih grupa  koje bi se bavile tim pitanjima naišla je na kritike.