Drugi najvažniji čovjek u Ruskoj pravoslavnoj crkvi suspendiran

Tockazarez.hr

31.07.2024

Drugi najvažniji čovjek u Ruskoj pravoslavnoj crkvi suspendiran

Foto: Wikimedia commons CC BY 4.0

Smatrali su ga “brojem dva” u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Optužba za seksualno uznemiravanje i druga nedolična ponašanja koštala je dugogodišnjeg drugog najvažnijeg čovjeka u Moskovskoj patrijaršiji, mitropolita Hilariona, njegove službe u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Pod predsjedanjem patrijarha Kirila I., Sveti sinod osnovao je komisiju za “ispitivanje slučaja” u Hilarionovoj biskupiji u Budimpešti i Mađarskoj, objavila je Moskva u prethodnom tjednu.

Za vrijeme rada Povjerenstva, mitropolit će biti privremeno suspendiran dužnosti voditelja Eparhije, stoji u odluci. Hilarion se također mora odreći predsjedanja teološkom komisijom i drugim odborima u Patrijaršiji. Sinod je imenovao privremene upravitelje za sve tri službe. Mađarsku biskupiju privremeno vodi mitropolit Nestor, zapadnoeuropski biskup sa sjedištem u Parizu.

Bivši Hilarionov pomoćnik, đakon Georgij Suzuki, optužuje mitropolita za seksualno zlostavljanje i luksuzni život. Suzuki je za biskupa u Mađarskoj počeo raditi kao 18-godišnjak u ljeto 2022., a prema vlastitim izjavama pobjegao je u siječnju 2024. Hilarion oštro odbacuje sve optužbe i optužuje Suzukija za ucjenu. Svećenstvo mađarske biskupije također je stalo iza svog metropolita i zajedničkim ga priopćenjem branilo od optužbi.

Hilarion je nedavno proslavio svoj 58. rođendan bogoslužjem u katedrali u Budimpešti. Smatrali su ga “brojem dva” u Ruskoj pravoslavnoj crkvi sve dok ga Sveti sinod u lipnju 2022. bez navođenja razloga nije smijenio s mjesta šefa Ureda za vanjske poslove Moskovske patrijaršije i postavio na čelo relativno beznačajne mađarske biskupije. Više od desetljeća metropolit je imao ključnu ulogu u dijalogu s Katoličkom crkvom. Hilarion ima odlične odnose s papom Franjom i Vatikanom. Franjo se posljednji put susreo s njim u travnju 2023. u sklopu putovanja u Mađarsku.