Utjecajni bostonski kardinal odlazi u mirovinu – poznato je ime nasljednika

Tockazarez.hr

07.08.2024

Utjecajni bostonski kardinal odlazi u mirovinu – poznato je ime nasljednika

Scott Maentz

O’Malley preuzeo je Bostonsku nadbiskupiju 2003. u najtežoj fazi.

Najstarijem biskupu u američkom episkopatu dopušteno je otići u mirovinu. U ponedjeljak je papa Franjo prihvatio ostavku bostonskog nadbiskupa Seana Patricka O’Malleya, objavio je Tiskovni ured Vatikana. Kardinal je 29. lipnja navršio 80 godina i time izgubio pravo glasa u sljedećoj konklavi…

Uobičajena dob za odlazak u mirovinu za biskupe je oko 75. rođendana. Sada je Papa pronašao nasljednika za prestižnu biskupiju: Richarda G. Henninga (59), prethodnog biskupa Providencea u američkoj državi Rhode Island.

Odlazeći O’Malley preuzeo je Bostonsku nadbiskupiju 2003. u najtežoj fazi. Naslijedio je kardinala Bernarda Francisa Lawa (1931.-2017.), koji je morao dati ostavku zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem kojeg su otkrile novine “Boston Globe”. Po tome je snimljen film “Spotlight” (2015.) koji je 2016. godine dobio Oskara u kategoriji “najbolji film”.  No vezano za skandal došlo je čak i do jedne do tad neviđene akcije: jedna od mjera bila je prodaja nadbiskupske palače kako bi se naplatila odšteta za one koji su bili pogođeni zlostavljanjem.

O’Malley je visoko cijenjen u crkvenim krugovima. Godine 2013. Franjo je imenovao kapucina u tada novoosnovano vijeće kardinala, bolje poznato kao K9. Odbor je u početku savjetovao Papu o reformi Rimske kurije, a kasnije o njezinoj provedbi.

Amerikanac je i prvi predsjednik Papinskog povjerenstva za zaštitu djece, osnovanog 2014. godine, te je samim time najviši predstavnik Katoličke crkve u borbi protiv zlostavljanja maloljetnika i ranjivih odraslih osoba. Sve dok papa ne imenuje novog predsjednika, O’Malley će ostati na toj dužnosti…