Povjesničarka: Žene su prije imale veći utjecaj u Crkvi

Tockazarez.hr

13.08.2024

Povjesničarka: Žene su prije imale veći utjecaj u Crkvi

Pixabay.com

Žene su poučavale buduće svećenike, imale vlast i bile duhovne vođe.

Prema povjesničarki i novinarki Annaleni Müller, vodstvo Crkve i ređenje su u povijesti bili razdvojeni. “Usredotočenost na ređenje kao jedini pristup sudjelovanju u vodstvu Crkve je ahistorijska”, piše Müller u članku za internetski portal “feinschwarz.net” (petak). “Isto vrijedi i za dodjeljivanje ženama ulogu služenja”, dodaje povjesničarka.

Pitanje o ovlastima upisano je u kanonsko pravo tek s Drugim vatikanskim saborom (1962.-1965.). Prije toga obje su postojale neovisno jedna o drugoj, naglasila je Müller. Zapravo su žene imale pristup zakonskim vlastima i vršile ih više od 1200 godina. Kaže da su ženski samostani između ranog srednjeg vijeka i sekularizacije nakon Francuske revolucije (od 1789.) diljem Europe imale znatnu moć, što je danas nezamisljivo.

Žene su u tom razdoblju bile duhovne vođe svojih zajednica, osobito u ranom srednjem vijeku su obučavale u samostanskim školama dječake koji su kasnije postali svećenici, objašnjava povjesničarka. Samostani su prikupljali poreze, opatice su slale vojnike u rat, ali su, naravno, i bili mjesta molitve…