Povjesničarka umjetnosti poručuje: “Crkve pripadaju svima”

Tockazarez.hr

14.08.2024

Povjesničarka umjetnosti poručuje: “Crkve pripadaju svima”

Foto: Canva

Imaju značenje za razne skupine u društvu.

Prema riječima teologinje i povjesničarke umjetnosti Karin Berkemann, crkve pripadaju svima jer imaju različito značenje za različite skupine u društvu. U razgovoru za radio “rbb24” istaknula je da su potrebne kreativne ideje za obnovu crkava.

No mnogima su crkve zanimljive jer nude otvoreni prostor u kojem demokratkski i slobodno raspravljati, rekla je Berkemann koja je suinicijatorica tzv. crkvenog manifesta o održavanju crkava…  Prema njezinim riječima posjetitelji mogu, među ostalim, uživati u crkvama kao građevinskim i umjetničkim prostorima.

Crkveni manifest je nedenominacijska inicijativa arhitekata, povjesničara umjetnosti i konzervatora spomenika. Zajedno pozivaju da očuvanje i korištenje crkava postane zadatak društva u cjelini. “Kada je riječ o zaštićenim zgradama, imamo odgovornost prema društvu u cjelini, kao i kod svake drvene kuće”, kaže Berkemann. S druge strane, društvo je također na dobitku jer traži takve prostore i gradi nove.

Zajedničko rješenje

“Moramo pronaći zajedničko rješenje za cijeli teritorij sa svim uključenima”, rekla je stručnjakinja. To je ono novo u inicijativi: “Nije riječ samo o nekakvoj crkvenoj zakladi koja brine o vlastitim zgradama, nego gledamo na cjelokupnu situaciju i kažemo da moramo pomoći”.

Do sada je preko 18 000 ljudi potpisalo na web stranici manifesta i platformi za peticije Change.org. Njemačka biskupska konferencija (DBK) i Evangelička crkva u Njemačkoj (EKD) pozicionirali su se sredinom lipnja i pozdravili inicijativu.