Umrla je časna sestra poznata po javnom apelu Ivanu Pavlu II. prije 40 godina

Tockazarez.hr

24.08.2024

Umrla je časna sestra poznata po javnom apelu Ivanu Pavlu II. prije 40 godina

Foto: LCWR

“Koliko god da je Theresa bila otvorena i hrabra, nije govorila s pozicije osude ili okrivljavanja…”

Theresa Kane, časna sestra poznata po javnom apelu papi Ivanu Pavlu II. da dopusti ženama da budu zaređene za svećenike, umrla je u 87. godini. Izvijestila je to u četvrtak redovnička zajednica sestara milosrdnica, kojoj je pripadala do smrti.

Kao predsjednica krovne organizacije redovničkih poglavarica (LCWR) dočekala je 1979. papu Ivana Pavla II. tijekom njegova prvog posjeta SAD-u u bazilici Nacionalnog svetišta Bezgrešnog začeća u Washingtonu. U svom govoru pozvala je Wojtylu da razmotri mogućnost otvaranja svećeničko ređenje za žene. Kaneov apel dobio je široku pozornost u javnosti…

“Otvoreno je govorila o želji žena za punim sudjelovanjem u Katoličkoj crkvi”, stoji u priopćenju reda. “Koliko god da je Theresa bila otvorena i hrabra, nije govorila s pozicije osude ili okrivljavanja, već s pozicije ljubavi, poštovanja, poniznosti i sudjelovanja. Mnogi su joj se zbog toga duboko divili.”

Kane se pridružila zajednici “Sisters of Mercy” 1955. i primarno se zalagala za prava žena. Također je svoj život posvetila pravima siromašnih i mirovnom radu. Nakon godina na čelu reda, 1978. izabrana je za predsjednicu LCWR-a , koji predstavlja otprilike 80 posto rimokatoličkih redovnica u Sjedinjenim Državama.