Bätzing: AfD želi srušiti demokratski i slobodno sustav

Tockazarez.hr

28.08.2024

Bätzing: AfD želi srušiti demokratski i slobodno sustav

Foto: simbolika / kna

Stranke poput AfD-a ne bi trebale dobiti glasove kršćana, rekao je Bätzing.

Prvi čovjek Njemačke biskupske konferencije, Georg Bätzing, oštro je kritizirao stranku AfD (Alternativa za Njemačku). Kaže da ova stranka želi srušiti demokratski i slobodni sustav: “Moram upozoriti kršćane na to”, rekao je u razgovoru za berlinske novine “Tagesspiegel”. Svatko tko promatra javne izjave predstavnika AfD-a i njihov program, trebao bi doći do zaključka da su u “suprotnosti s temeljnim kršćanskim načelima, ljudskim dostojanstvom i zapovijedima kršćanskog milosrđa i solidarnosti”, dodao je limburški biskup. Stranke poput AfD-a, koju je Ured za zaštitu ustava Saske i Tiringije klasificirao kao desničarske ekstremiste, ne bi trebale dobiti glasove kršćana.

Bätzing je također odbacio udruženje odnosno političku opciju Sahre Wagenknecht (BSW). Kako bi to opravdao, osvrnuo se na ruski agresorski rat u Ukrajini, u kojem su poginule tisuće ljudi: “Svatko tko simpatizira Putina s obzirom na to nema, po mom mišljenju, politički autoritet i ugrožava demokratska i međunarodna pravna načela i naš europski mirovni poredak.”

Pored ostalog se biskup u razgovoru dotaknuo i nedavnog terorističkog napada u Solingenu: “Opravdavanje mržnje i nasilja u ime Boga izopaćenje je vjere”, rekao je. Dodao je kako s nevjericom društvo gleda u ponore zla… Takozvana “Islamska država” (IS) preuzela je odgovornost za napad u kojem je 26-godišnjak ubio troje ljudi i ranio osmero u napadu nožem tijekom proslave 650. obljetnice grada.