Dramatičan apel pape Franje: “Bog je s migrantima…”

Tockazarez.hr

30.08.2024

Dramatičan apel pape Franje: “Bog je s migrantima…”

Foto: Pixabay

Previše ljudi umire na današnjim migracijskim rutama…

Poznato je da papa Franjo često stavlja migrante u središte svojih govora i da ne štedi populističke partije diljem Europe koji sustavno pokušavaju otjerati migrante. No, ove srijede na Trgu svetog Petra u Vatikanu ponovno je u dramatičnom govoru podsjetio na brutalnu sudbinu izbjeglica. Kazao je da je Mediteran postao “groblje” za migrante što je “zločin naše civilizacije”.

Franjo nije stao na tome, nego je opleo žestoko po populistima kada je naglasio da čine teški grijeh oni koji “sustavno i svim sredstvima pokušavaju otjerati migrante”. Stoga je Bog s migrantima, a ne s onima koji ih odbijaju, rekao je poglavar Katoličke crkve. Migracije se ne mogu zaustaviti restriktivnim zakonima, militarizacijom granica ili odbijanjem, dodao je.

Udružiti snage

No, nije ostalo samo na kritici: Kraj patnji može se, rekao je Franjo, postići samo kroz sigurne i legalne pristupne rute za migrante. Treba pružati “utočište ljudima koji bježe od rata, nasilja, progona i mnogih katastrofa našeg vremena”. Stoga je apelirao na odgovorne u politici i društvu da učine sve kako se migracije kontrolirale globalno i temelju pravde, bratstva i solidarnosti.

Istodobno, važno je udružiti snage u borbi protiv trgovine ljudima i stati na kraj kriminalnim trgovcima koji nemilosrdno iskorištavaju potrebe drugih. Također je zahvalio mnogima “koji čine sve što mogu kako bi pomogli migrantima”. Ovi hrabri muškarci i žene predstavljaju čovječanstvo koje ne dopušta da ga zarazi negativna kultura ravnodušnosti i odbacivanja.