Međunarodna konferencija: Feministička teologija – Misao i praksa u kontekstima Srednje i Istočne Europe

Tockazarez.hr

18.09.2024

Međunarodna konferencija: Feministička teologija – Misao i praksa u kontekstima Srednje i Istočne Europe

Envato

Povodom 15. obljetnice djelovanja, Europsko društvo žena u teološkom istraživanju – Hrvatska sekcija (ESWTR-CS) organizira međunarodnu znanstvenu konferenciju pod nazivom Feministička teologija – Misao i praksa u kontekstima Srednje i Istočne Europe.

Europsko društvo žena u teološkom istraživanju – Hrvatska sekcija (ESWTR-CS) neprofitna je udruga znanstvenica, registrirana u Republici Hrvatskoj, osnovana 2009. godine s ciljem promicanja svijesti o ravnopravnosti žena i muškaraca s teološkog stajališta putem znanstvenih istraživanja, projekata i konferencija, te razvitka i unapređenja ljudskih prava žena. Također, udruga omogućava veću povezanost žena u teološkom istraživanju radi razmjene informacija, međusobne potpore i bolje suradnje.

Povodom obilježavanja 15 godina rada, ESWTR-CS organizira međunarodnu znanstvenu konferenciju Feministička teologija – Misao i praksa u kontekstima Srednje i Istočne Europe. Konferencija će se održati od 20. do 22. rujna 2024. godine u Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik i Sveučilišnom centru za integrativnu bioetiku, u ulici Ivana Lučića 1A, u Zagrebu. U sklopu konferencije, u subotu 21. rujna u 18:00, bit će upriličena i središnja svečanost obilježavanja 15. obljetnice Hrvatske sekcije Europskog društva žena u teološkom istraživanju.

Tijekom konferencije, prva i sadašnja predsjednica Udruge, Jadranka Rebeka Anić i Ksenija Magda, zajedno s članicama Gordanom Barudžijom, Julijanom Mladenovskom Tešijom i Stankom Oršolić, upoznat će sudionike s prošlošću i sadašnjošću rada Udruge, ali i propitati njezinu budućnost. U programu konferencije sudjelovat će brojne teologinje iz Hrvatske i inozemstva, a predavanja će održati Elżbieta Adamiak, predsjednica ESWTR-a, Irmtraud Fischer, Irena Sever Globan, Ana Marija Raffai, Zilka Spahić Šiljak, Biljana Kašić, Aneta Jovkovska, Aleksandra Michalska, Bruna Velčić, Ana Thea Filipović, Angelika Walser, Gordana Barudžija, Elma Softić Kaunitz i Monica Ruset Oanca. Kao što naziv konferencije jasno ocrtava, feministička teologija u zemljama Srednje i Istočne Europe zajednički je nazivnik, no predavanja su izrazito raznolika i pokazuju širok dijapazon tema koje se mogu obrađivati iz perspektive feminističke teologije u ovom kontekstu.