Halik: Crkvi trebaju službe koje ne zahtijevaju ređenje

Tockazarez.hr

20.09.2024

Halik: Crkvi trebaju službe koje ne zahtijevaju ređenje

Foto: KNA

Početkom listopada Svjetska sinoda ide u završnu fazu.

Katolički svećenik i sociolog Tomas Halik smatra da bi Crkva trebala uspostaviti službe koje ne zahtijevaju ređenje. U razgovoru za njemački crkveni portal katholisch.de od petka dotaknuo se i decentralizacije. “Crkva se u doba globaliziranog svijeta ne može ograničiti samo na teritorijalne zajednice. Za Crkvu stoga vrijedi da djeluje lokalno i misli globalno”, kazao je i dodao da lokalno djelovati znači poštivati kontekste.

Na pitanje što bi značilo misliti globalno, Halik je naglasio da treba produbiti katolicitet i ekumenizam. “Sveopća otvorenost Crkve, koja je sakrament, znak je i oruđe za jedinstvo cijelog čovječanstva. To jedinstvo je eshatološki cilj, ali za koji moramo neprestano raditi. Katoličko jedinstvo Crkve mora biti organsko jedinstvo u različitosti, a ne uniformnost”, rekao je.

Kršćani nemaju monopol nad Kristom

Također je spomenuo dijalog i poštivanje kao međusobno obogaćivanje. “Mi smo Kristovi svjedoci, ali nemamo monopol nad Kristom; Krist nam također može govoriti preko drugih”, rekao je. Stoga je jedna od najvažnijih zadaća sljedeće etape Svjetske sinode biti otkrivanje Kristove prisutnosti izvan vidljivih granica Crkve. 

Halik je pored ostalog naglasio da u današnjem svijetu mnoge religije i neki oblici kršćanstva postali politički instrumenti. “U današnjem svijetu mnoge su religije (i neki oblici kršćanstva) postale politički instrumenti za obranu etničkih ili civilizacijskih identiteta, instrumenti kulturološkog rata jednih protiv drugih. Kršćanstvo ne smije biti identitarna religija. Naš identitet nije nešto statično i zatvoreno; naš identitet je živi Krist i njegov Duh. Ne moramo sa strahom braniti svoj identitet, već ga možemo stalno iznova otkrivati ​​kako bismo ga dublje razumjeli i protumačili“, rekao je.