Papa čelnicima društvenih mreža: Spriječite širenje mržnje, nasilja i lažnih vijesti

Tockazarez.hr

21.09.2024

Papa čelnicima društvenih mreža: Spriječite širenje mržnje, nasilja i lažnih vijesti

Stefano Spaziani / Romano Siciliani

Osvrnuo se i na veće poreze za bogate.

Papina kritika na račun bogataša i čelnicima društvenih mreža dugo nije bila ovako žestoka kao u petak. Operateri društvenih mreža dužni su izbjegavati širenje mržnje, nasilja i lažnih vijesti, kao i ekstremnu polarizaciju i rasizam, kazao je. “Pozivam poduzetnike ovih tehnologija i operatere digitalnih platformi: ostavite po strani aroganciju mišljenja da ste iznad zakona! Poštujte (zakone) zemalja u kojima ste radite i preuzmite odgovornost za ono što se događa na vašim platformama”, rekao je Franjo u rimskoj četvrti Trastevere na susretu s predstavnicima pokreta koji je povezan s lijevim sindikatima u Latinskoj Americi.

U jednosatnom govoru poglavar Katoličke crkve naglasio je važnost milosrđe. Ako izostane ta kategorija, vrlo se lako padne u socijalni darvinizam, u kojem vrijedi zakon jačeg. A to pak, smatra papa, opravdava najprije ravnodušnost, zatim okrutnost i uništenje.

I po pitanju poreza za bogate, papa Franjo je primijetio da trenutni ekonomski sustav omogućuje nekim ljudima da gomilaju ogromno bogatstvo. To se s pravom smatra nemoralnim, stoga je dobro da se od milijardera traže veći porezi, smatra papa. “Molim, da ekonomski moćnici izađu iz svoje izolacije, ostave iza sebe lažnu sigurnost novca i otvore se za dijeljenje bogatstva”, rekao je Franjo. On smatra da bi taj mali postotak milijardera trebao podijeliti dio svog bogatstvo – “to bi bilo dobro za njih same i pošteno za sve”, dodao je za kraj.