Početak Svjetske sinode s poticajima za otvorenost i jedinstvo

Tockazarez.hr

01.10.2024

Početak Svjetske sinode s poticajima za otvorenost i jedinstvo

Foto: Vatican Media/Romano Sciciliani/KNA

Dominikanac i benediktinka govorili su o poslanju Crkve.

Svjetska sinoda ide u svoju završnu fazu. Sudionici sa svih kontinenata pripremaju se za službeni program slušajući duhovne i teološke poticaje, a prvi na agendi je bio britanski dominikanac Timothy Radcliffe. U svom nagovoru založio se za Crkvu koja sluša, a kako prenosi portal Vatican News, Radcliffe je pozvao na prisutnost Crkve u svijetu obilježenom tamom i podjelama.

Dominikanac govorio pored ostalog i važnosti postavljanja pitanja: “Duboka pitanja ne traže informacije, već nas pozivaju da živimo na novi način i govorimo novim jezikom”, rekao je. Crkva koja bi se bojala pitanja, bila bi mrtva Crkva. Radcliffe je u svom nagovoru isto tako govorio o ulozi žena u Crkvi. Lik Marije Magdalene u Bibliji pokazuje da Crkva mora slušati glasove žena i ljudi na marginama društva. “Bez njih oni (učenici) ne bi otišli do groba”, dodao je dominikanac. “Ona objavljuje da je Gospodin uskrsnuo.”

Krenuti prema Crkvi koja prihvaća svaku osobu

Ujutro je benediktinka s. Maria Grazia Angelini govorila o pitanju, kako biti misionarsko-sinodalna Crkva. U svom je nagovoru istaknula, kako je Isus najbolji primjer poslanja Crkve: Njegov odnos prema djeci i siromašnima smjernica je svakom kršćaninu. Odgovor na gore postavljeno pitanje nalazi se zapravo u stavu, da se u središte stavi one koji bi inače bili potisnuti na margine.

Sinodalni put zajedničkog slušanja, savjetovanja i donošenja odluka trebao bi pomoći Crkvi da postane inkluzivnija i otvorenija – posebno za one koji su na marginama društva ili Crkve. Svi članovi Crkve –  vjernici, kler i redovnici – moraju biti uključeni u zajedničko oblikovanje budućnosti, kazala je Angelini.

Među aktualnim izazovima navela je različita mišljenja, kulturološke razlike i generacijske sukobe. Bez ljubavi i poštovanja, postoji rizik da te razlike dovedu do podjela. Isus poziva Crkvu da zajedno krenemo prema Crkvi koja prihvaća svaku osobu, bez obzira na njezino podrijetlo, kulturno porijeklo ili dob. Sinodalni put nije lagan, ali nužan korak da se Crkva uvede u budućnost u kojoj ona istinski služi svim ljudima.