Sklad u različitosti: Svjetska sinoda započela je u Rimu

Tockazarez.hr

03.10.2024

Sklad u različitosti: Svjetska sinoda započela je u Rimu

Foto: kna/Cristian Gennari/Romano Siciliani

Počela je Svjetska sinoda u Rimu.

Stvaranje sklada u različitosti… Ovako bi se mogao opisati moto Svjetske sinode koja je u srijedu započela svojim radom. Papa Franjo upozorio je oko 350 sudionika na svečanoj misi na Trgu sv. Petra, da idućih tjedana strpljivo slušaju i ne inzistiraju previše na vlastitom mišljenju. Sinoda, koja će trajati do 27. listopada, raspravljat će o temeljnim crkvenim reformama i morat će, kako kaže papa Franjo, stvarati sklad u različitosti.

Na prvoj sjednici Franjo je branio sudjelovanje nezaređenih žena i muškaraca. “Kada sam odlučio pozvati na ovu sinodu znatan broj laika i redovnika i redovnica, učinio sam to u skladu sa shvaćanjem biskupske službe”, rekao je papa. Prošireni sastav bio je nedavno na udaru, pa je zato papa Franjo naglasio učenje Drugog vatikanskog sabora. “Kao i svi drugi kršćani, biskup nikada ne može funkcionirati sam i bez razumijevanja drugih.” Papa je dalje objasnio da prisutnost laika ne umanjuje biskupsku dimenziju sinode pa i poseban autoritet sinode. Također je zaključio da će daljnje promjene ove vrste biti moguće u budućnosti u mjesnim crkvama:  “U odgovarajućim vremenskim razdobljima moraju se identificirati različiti oblici ‘kolegijalnog’ i ‘sinodalnog’ obnašanja episkopata – uvijek u skladu s tradicijom vjere i živom tradicijom i uvijek kao odgovor na ono što Duh zahtijeva od mjesnih Crkava u ovom vremenu i u različitim kontekstima.”

Skepticizam prema idejama reforme

Na otvaranju je govorio i generalni tajnik Svjetske sinode kardinal Mario Grech. Bio je skeptičan prema reformskim idejama u Katoličkoj crkvi, pa je naglasio: “Mnogi misle da je cilj sinode strukturna promjena Crkve”, rekao je. Ta se želja provlači kroz cijelu Crkvu. Svi mi to želimo, ali nemamo svi istu viziju reforme i njezinih prioriteta, dodao je kardinal. U ovoj situaciji dobro je uzdati se u Boga: “Da Duh Sveti nije na prvom mjestu u našem radu, svrha sinode bila bi administrativno-pravna ili politička, a ne crkvena.”

Kardinal Jean-Claude Hollerich istaknuo je, međutim, da drugo zasjedanje nije ponavljanje niti samo nastavak prvog perioda u prošloj godini. U usporedbi s konzultacijama prije točno godinu dana, radi se o “koraku naprijed”, rekao je Hollerich.

U Vatikanu će do 27. listopada 368 muškaraca i žena iz svih dijelova svijeta raspravljati o dalekosežnim reformama Katoličke crkve. Među njima su 272 biskupa, oko osmina sudionika su žene, što je novost u crkvenoj povijesti. Papa Franjo je unaprijed odlučio da neka pitanja trebaju raspravljati vanjske radne skupine.