Papa i Crkva zatražili oprost za zlostavljanje i tretman žena

Tockazarez.hr

03.10.2024

Papa i Crkva zatražili oprost za zlostavljanje i tretman žena

Foto: kna

“Tražim oprost i sramim se…”

U srijedu je započela druga faza Svjetske sinode. Netom prije, u utorak navečer, predstavnici Katoličke crkve, predvođeni papom Franjom, priznali su krivnju zbog nesuočavanja sa slučajevima seksualnog zlostavljanja od strane klera. Bogoslužje je održano u Bazilici svetog Petra, uoči otvaranja četverotjedne Svjetske sinode za obnovu Katoličke crkve.

Poput povijesnog priznanja grijeha Crkve iz 2000. godine, nekoliko je kardinala jedno za drugim čitalo pojedinačna priznanja krivnje. Svaka objava sadržavala je rečenicu: “Tražim oprost i sramim se.”

Krivnju za svećeničko zlostavljanje priznao je i američki kardinal Sean O’Malley, koji je godinama bio na čelu Papinske komisije za zaštitu djece. Osim neuspjeha u suočavanju sa seksualnim ili duhovnim zlostavljanjem, kardinali su priznali krivnju, pored ostalog, za sudjelovanje u uništavanju okoliša, kolonijalizmu i ropstvu.

Spominje se i neuspjeh muškaraca u Crkvi da se zalažu za dostojanstvo žena, kao i ugnjetavanje i iskorištavanje redovnica. Svako priznanje krivnje bilo je popraćeno pjevanim zazivom Božjeg milosrđa.