Prvi tjedan Svjetske sinode: Uloga žena u Crkvi je i dalje tema

Tockazarez.hr

05.10.2024

Prvi tjedan Svjetske sinode: Uloga žena u Crkvi je i dalje tema

Foto: kna/Cristian Gennari/Romano Siciliani

Studijska grupa “zapravo želi produbiti ovu ideju, a ne eliminirati je”.

Završio je prvi tjedan Svjetske sinode, a veliku je pozornost i dalje imala uloga žena unutar Katoličke crkve. Bilo je i riječi o zadaći laika te važnosti digitalne komunikacije, kako je rečeno u petak na novinarskom brifingu u Rimu. Voditelj vatikanskog Odjela za komunikaciju, Paolo Ruffini, istaknuo je važnost laika za budućnost Crkve. “Ali to ne umanjuje dostojanstvo svećeništva”, rekao je. Do 27. listopada oko 370 muškaraca i žena, među kojima su oko 270 biskupa, raspravljat će reformama u Crkvi.

I dalje je najava o dokumentu o ulozi žena u Crkvi izazvalo burne reakcije i iritacije. Podsjetimo da je u srijedu navečer prefekt Dikasterija za nauk vjere, kardinal Victor Fernandez, najavio da će Vatikan objaviti dokument o ulozi žena. Istaknuo je kako trenutno ne vjeruje da će doći do pozitivne odluke oko ženskog đakonata. No, ipak, ovo će pitanje biti predmet istrage. Reakcije su bile miješane: neki su naglasili da ispada kao da su žene u Crkvi više viđene kao tješiteljice, manje kao one koje bi mogle voditi službu te propovijedati. Drugi su, pak, istaknuli da postoje žene koje osjećaju poziv za sakramentalnu službu.

Australski biskup Antony Randazzo u petak je na novinarskom brifingu precizirao pitanje o ređenju žena. To se, naime, ne tiče samo sinode, rekao je Randazzo te naglasio želju pape Franje za daljnjim istraživanjem. Studijska grupa osnovana u tu svrhu “zapravo želi produbiti ovu ideju, a ne eliminirati je”, naglasio je biskup.

Ipak, kaže, pitanje žena u Crkvi jedno je od najvažnijih pitanja. Žene se ignorira, što je skandal unutar Crkve. Ako su žene gurnute u siromaštvo, ako doživljavaju obiteljsko nasilje, imaju manje profesionalnih mogućnosti, isključene su i marginalizirane unutar Crkve i zajednice, “onda je to skandal protiv Evanđelja o kojem moramo govoriti”. Prema evanđelju, Isus se družio sa ženama, jeo s njima i uključio ih u život. Stoga bi se, po ovom biskupu, trebalo prestati govoriti o ženama. Treba ih samo slušati, zaključio je predsjednik katoličke biskupske konferencije Oceanije.

Ženske katoličke udruge poput Catholic Womens Council već su najavile prosvjed u Rimu…