Novo proširenje Kardinalskog zbora: Upoznajte nove kardinale

Tockazarez.hr

07.10.2024

Novo proširenje Kardinalskog zbora: Upoznajte nove kardinale

KNA/Vatican Media/Romano Siciliani

Papa Franjo imenovat će 21 novog kardinala 8. prosinca, od kojih će 20 imati pravo sudjelovati u izboru novog pape jer još nisu navršili 80 godina. Novi kardinali predstavljaju raznolikost Katoličke crkve, obuhvaćajući različite kulture, regije i područja djelovanja, od službenika Kurije do nadbiskupa Tokija.

Ovo su novi kardinali i kratki pregled njihovih biografija:

Nadbiskup Angelo Acerbi (99), svećenik od 1948., započeo je svoju diplomatsku karijeru 1956. godine u službi Svete Stolice, radeći u papinskim predstavništvima diljem svijeta. Bio je nuncij u Kolumbiji, Mađarskoj i Nizozemskoj, a njegov život obilježen je i iskustvom zatočeništva od strane kolumbijske gerile. Acerbi je bio i prelat Malteškog reda od 2001. do 2015. godine.

Carlos Castillo Mattasoglio (74), nadbiskup Lime (Peru), poznat je po svojoj progresivnoj teologiji i angažmanu u radu s mladima. Imenovan je nadbiskupom 2019. godine, a otvoreno je podržao pobjedu ljevičarskog predsjedničkog kandidata Pedra Castilla. Kao zagovornik reformi unutar Crkve, Castillo nastoji povećati ulogu laika u vođenju župa, iako je svjestan ograničenja crkvenog prava.

Nadbiskup Vicente Bokalic Iglic (72), kojeg je papa Franjo imenovao biskupom argentinske biskupije Santiago del Estero, sada preuzima povijesnu ulogu primasa Argentine. Ova imenovanja reflektiraju Franjinu želju za jačanjem rubnih dijelova Crkve, čime se ponovno naglašava povijesni značaj Santiaga del Estera, najstarijeg crkvenog sjedišta u zemlji.

Nadbiskup Luis Gerardo Cabrera Herrera (68), franjevac i nadbiskup Guayaquila (Ekvador), poznat je po svojoj hrabroj borbi za prava domorodačkih naroda. U svojoj borbi za očuvanje vjerskih simbola, usprotivio se ekvadorskom predsjedniku koji je tražio uklanjanje religijskih slika iz bolnica. Cabrera je ključna figura Crkve u Latinskoj Americi, ne samo zbog svoje vodeće uloge u Ekvadorskoj biskupskoj konferenciji, već i zbog svog zauzimanja za društvenu pravdu.

Fernando Natalio Chomali Garib (67), nadbiskup Santiaga de Chile, počeo je karijeru kao inženjer prije nego što se okrenuo teologiji. Njegov angažman u borbi protiv zlostavljanja unutar Crkve u Čileu odražava njegovu posvećenost transparentnosti i odgovornosti. Svojim radom nastoji ojačati povjerenje vjernika u Crkvu i obnoviti moralni autoritet institucije.

Tarcisio Isao Kikuchi (65), nadbiskup Tokija, pripada maloj, ali utjecajnoj katoličkoj zajednici u Japanu. Njegova uloga u organiziranju Papinog posjeta Japanu 2019. godine dodatno je učvrstila njegovu poziciju kao jednog od ključnih lidera Crkve u Aziji. Kikuchi je također predsjednik Japanske biskupske konferencije i Caritas Internationalis.

Pablo Virgilio Siongco David (65), biskup Kalookana na Filipinima, poznat je po svom otvorenom suprotstavljanju autoritarnom režimu predsjednika Rodriga Dutertea. Njegovo teološko obrazovanje i duboko razumijevanje Biblije čine ga istaknutim glasom u filipinskoj Crkvi, gdje se bori za pravdu i dostojanstvo svakog pojedinca.

Ladislav Nemet (68), nadbiskup Beograda, vodi malenu katoličku zajednicu u Srbiji. Njegovo bogato međunarodno iskustvo, uključujući rad u UN-u i njegov angažman u Vijeću europskih biskupskih konferencija, daje mu ključnu ulogu u regionalnoj i svjetskoj Crkvi.

Jaime Spengler (64), nadbiskup Porto Alegrea u Brazilu, jedan je od najvažnijih katoličkih glasova u Latinskoj Americi. Kao predsjednik CELAM-a, Spengler zagovara hrabre reforme unutar Crkve, nastojeći odgovoriti na izazove suvremenog društva i Crkve u najvećoj katoličkoj zemlji na svijetu.

Ignace Bessi Dogbo (63), nadbiskup Abidjana, u fokusu ima socijalne izazove najveće gradske aglomeracije Obale Bjelokosti. Njegovo vodstvo u Crkvi odražava sposobnost spajanja različitih vjera i kultura u zemlji, koja je podijeljena između kršćana, muslimana i autohtonih religija.

Jean-Paul Vesco (62), dominikanac i nadbiskup Alžira, prvi je član vatikanske sportske ekipe “Athletico Vatican”. Njegova karijera obilježena je radom u složenim kontekstima, poput Alžira, gdje se bavi međureligijskim dijalogom i izgradnjom mira.

Paskalis Bruno Syukur (62), biskup Bogora u Indoneziji, igra ključnu ulogu u franjevačkom redu. Njegov rad na unapređenju redovničkog života u Aziji i Oceanu doprinosi globalnoj misiji Crkve.

Dominique Joseph Mathieu (61), nadbiskup Teherana, služi maloj katoličkoj zajednici u Iranu. Njegov rad na očuvanju vjerske zajednice u teškim uvjetima, uključujući proučavanje arapskog jezika, odražava njegovu posvećenost Crkvi na Bliskom istoku.

Roberto Repole (57), nadbiskup Torina, istaknuti je teolog i predavač. Njegov doprinos teološkom obrazovanju u Italiji i njegovo vodstvo u Torinu čine ga važnom osobom za Crkvu u Italiji.

Baldassarre Reina (53), generalni vikar Rima, zadužen je za reorganizaciju rimskog biskupskog ureda. Njegova uloga je ključna u vođenju crkvene administracije u glavnom gradu Italije.

Francis Leo (52), nadbiskup Toronta, dolazi iz obitelji talijanskih imigranata i ima bogato iskustvo u diplomatskoj službi Svete Stolice. Njegovo vodstvo u Torontu odražava sve veći utjecaj Crkve u Kanadi.

Rolandas Makrickas (52), litavski nadbiskup, odgovoran je za reorganizaciju papinske bazilike Santa Maria Maggiore u Rimu. Njegova uloga u vatikanskoj diplomaciji dodatno potvrđuje Papino povjerenje u njegove sposobnosti.

Mykola Bychok (44), najmlađi među novim kardinalima, vodi grkokatoličku eparhiju u Melbourneu. Iako dolazi iz Ukrajine, Bychok je naturalizirani Australac i jedan od najmlađih kardinala u povijesti Crkve.

Timothy Peter Joseph Radcliffe (79), dominikanac i bivši generalni učitelj Reda, poznat je po svom intelektualnom pristupu i britanskom humoru. Njegov rad na duhovnim vježbama za Svjetsku sinodu 2023. godine postao je temeljni doprinos promišljanju o budućnosti Crkve.

Fabio Baggio (59), generalni direktor ekološkog centra “Laudato Si”, vodi Papin ključni projekt o ekološkoj obrazovanosti i poljoprivredi. Njegova misija doprinosi Papinom cilju zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena.

George Jacob Koovakad (51), osobni putni organizator pape Franje, poznat je po svom osmijehu i organizacijskim sposobnostima. Njegov rad u diplomatskoj službi i osobna posvećenost čine ga važnim dijelom Papinog tima.

S ovim imenovanjima, papa Franjo nastavlja svoju viziju otvaranja Crkve prema rubovima društva i uključivanja raznolikih glasova s cijelog svijeta. Svaki od novoimenovanih kardinala sa sobom donosi jedinstvena iskustva i perspektive, što će sigurno obogatiti kardinalski zbor u godinama koje dolaze.

KNA