Izuzetak među Papinim savjetnicima – Timothy Radcliffe postaje kardinal

Mario Trifunović

08.10.2024

Izuzetak među Papinim savjetnicima – Timothy Radcliffe postaje kardinal

Foto: MTS/MT

Papa je imenovao dominikanca kardinalom.

Konzervativno krilo u Katoličkoj crkvi ga ne voli, a kada je papa Franjo najavio da će upravo on biti duhovnik na Svjetskoj sinodi, bilo je svakakvih reakcija. Riječ je o dominikancu koji je, tako kažu promatrači, izuzetak među Papinim savjetnicima. Timothy Radcliffe ima 79 godina, rodio se u Londonu, a studirao je u Parizu i Oxfordu. Bio je jedan od prvih svećenika koji se posvetio pastoralnoj skrbi oboljelima od AIDS-a.

U nedjelju ga je papa Franjo imenovao kardinalom. To, pak, znači da će Radcliffe moći glasovati na budućim konklavama, ali samo do svog 80. rođendana, koji je 22. kolovoza 2025. godine. Ako se, dakle, sljedeća konklava održi nakon tog datuma, Radcliffe neće imati više pravo glasa, ali će biti prisutan u raspravama kardinala neposredno prije izbora.

Nove službe i pohvala gay katolicima

Što o gay katolicima misli, objasnio je o eseju u vatikanskim novinama “Osservatore Romano”. Tamo je pohvalio “zrele gay katolike u stabilnim vezama”, a pritom je naglasio razvijanje crkvenog nauka kroz proživljena iskustva. Na homoseksualce se više ne gleda samo u smislu seksualnosti, pisao je Radcliffe, već kao braću i sestre koji, po papi Franji, mogu biti blagoslovljeni.

Također je dominikanac prije nekoliko mjeseci naglasio kako treba razmišljati o novim službama. Laicima, a osobito ženama “mora se dati aktivnija uloga u životu Crkve”, rekao je tad u razgovoru na mrežnim stranicama Dominikanskog reda. Isto tako se osvrnuo i na klerikalizam, pa se pozvao na papu Franju koji smatra da klerikalizam truje Crkvu. Radcliffe se slaže s Franjom, a nadalje ističe da je Crkvi potrebna pozitivnija teologija sakramentalnog svećenstva… “Bez aktivne potpore klera ne možemo napredovati, a toga često nema”, rekao je.

Crkva koja sluša

Radcliffe je ovogodišnju završnu fazu Svjetske sinode otvorio razmatranjima o Crkvi koja sluša. Govorio je, pored ostalog, i o važnosti postavljanja pitanja:  “Duboka pitanja ne traže informacije, već nas pozivaju da živimo na novi način i govorimo novim jezikom”, rekao je. Crkva koja bi se bojala pitanja, bila bi mrtva Crkva. Njegova su predavanja utemeljena su na Bibliji, a tako i na stvarnost današnjeg života. Samo što Radcliffe to često okiti oštroumnim i često originalnim referencama…

Početkom prosinca ovaj će oštroumni dominikanac zamijeniti bijeli habit za crvenu odoru. Premda nije biskup, papa Franjo ga želi u kardinalskom zboru. A tko zna što Radcliffea još čeka, možda uloga u jednom od dikasterija?