Kako je Ursula von der Leyen potaknula papu Franju

Tockazarez.hr

09.10.2024

Kako je Ursula von der Leyen potaknula papu Franju

foto:Vatican media

Papa želi više žena na vodećim pozicijama u Vatikanu.

Nakon sastanka s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, papa Franjo počeo je iznova razmišljati o ulozi žena na vodećim pozicijama. O tome je govorio 87-godišnjak na nedavnom susretu s isusovcima u Bruxellesu, a isusovački časopis “Civilta Cattolica” objavio je detalje tog razgovora u svom zadnjem broju.

Papa je nadalje objasnio, bez pojedinosti o sadržaju, da mu je predsjednica Povjerenstva tijekom sastanka govorila o problemu kojeg je morala riješiti. A on je nju, kako sam kaže, upitao, kako se uspijeva nositi s takvim problemima. Von der Leyen je na to odgovorila: “Kao i sve majke!” Ovaj ga je odgovor, naglasio je papa Franjo, potaknuo i dao mu za razmišljati.

Žene na čelnim pozicijama u Rimskoj kuriji

U daljnjem razgovoru s isusovcima, Franjo je objasnio da nekoliko žena sada obnašaju zamjeničke čelne položaje u važnim vatikanskim uredima. Najavio je da će nastaviti ovim putem. “Stvari sada ipak funkcioniraju bolje nego prije”, dodao je. Dao je i konkretan primjer: Tri su žene trenutno u vatikanskom Dikasteriju koji bira buduće biskupe. “Otkako pomažu u odabiru kandidata, stvari su krenule na bolje. Točni su u svojim prosudbama”, zaključio je papa.

Podsjetimo da se trenutno održava Svjetska sinoda. U Vatikanu će do 27. listopada 368 muškaraca i žena iz svih dijelova svijeta raspravljati o dalekosežnim reformama Katoličke crkve. Među njima su 272 biskupa, oko osmina sudionika su žene, što je novost u crkvenoj povijesti. Vatikan je na početku Svjetske sinode najavio novi dokument o ulozi žene u Crkvi, a i na sastancima je bilo riječi o ovoj temi, o čemu je naš portal izvijestio.