Söding: Vrijeme usamljenih odluka u Crkvi je prošlo

Tockazarez.hr

14.10.2024

Söding: Vrijeme usamljenih odluka u Crkvi je prošlo

KNA/Julia Steinbrecht

U drugom tjednu Svjetske sinode razgovaralo se i o crkvenim procesima donošenja odluka. Bochumski teolog Thomas Söding vidi promjenu u Rimu po tom pitanju. U jednom intervjuu zauzeo se i za veću suverenost mjesnih Crkava.

Prema mišljenju bochumskog biblijskog stručnjaka i savjetnika na sinodi, Thomasa Södinga, i na razini Svjetske sinode postalo je jasno da su zajedničke konzultacije i donošenje odluka u Crkvi neophodni. “Vrijeme usamljenih odluka u Katoličkoj crkvi je prošlo. Trebamo zajedništvo”, rekao je Söding u intervjuu za Vatican News (subota). Posebno se naglašava procesni karakter konzultacija u Rimu, što je u skladu s promišljanjima koja su se pojavila i u Njemačkoj tijekom Sinodalnog puta. “Za nas savjetovanje i donošenje odluka idu zajedno. Također, za nas je ključno zajedništvo u odlukama”, rekao je Söding, koji je potpredsjednik Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK). I u Njemačkoj je, međutim, poznato da postoje različite uloge između biskupa, svećenika i predstavnika vjernika.

Söding je u svom intervjuu također naglasio da Vatikan ne bi trebao na Sinodi raditi na tome da razvije “što više pojedinačnih propisa za što više pojedinih zemalja”. Sinodalnost je, kako kaže, dio DNK Katoličke Crkve. “Sudjelovanje, zajedničko savjetovanje i zajedničko donošenje odluka ‘na katolički način’ – to je tradicija koju sada želimo nastaviti”, rekao je profesor teologije. Katolička crkva želi ostati jedinstvena, ali je također potrebno omogućiti veću suverenost mjesnim Crkvama kako bi se prilagodile lokalnim kontekstima. “Jedinstvo i raznolikost moraju biti u ravnoteži na nov i bolji način.”

Söding je istaknuo kako se atmosfera promijenila zahvaljujući odluci pape Franje da na Biskupsku sinodu pozove ne samo biskupe, nego i druge muškarce i žene. “Pojavljuju se novi glasovi. Razgovor teče drugačije, čak i među biskupima.” Izrazio je nadu da će ovaj oblik “Svjetske biskupske sinode plus” opstati i u budućnosti. Smatra značajnim da su na Sinodi prisutni i predstavnici iz južne hemisfere, što je, prema njegovim riječima, “velika snaga Katoličke Crkve, posebno u Europi”. Naglasio je da se iz Njemačke podržavaju te promjene u Katoličkoj Crkvi u drugim dijelovima svijeta. Europska tradicija, prema kojoj vjera i razum idu ruku pod ruku, po njemu je “prava ideja koja stoji iza onoga što nazivamo Sinodom”, rekao je Söding.

Kao teološki stručnjak, Thomas Söding sudjeluje na Svjetskoj sinodi u Rimu, no nema pravo glasa. Bochumski profesor teologije je potpredsjednik ZdK-a. U proteklih nekoliko dana na Sinodi se raspravljalo o drugom dijelu Instrumentum laboris, koji se bavi temom “Putevi”. Uključena je bila i rasprava o budućem obliku procesa donošenja odluka u Katoličkoj crkvi.

katholisch.de