Kardinal pozvao na ponovno uvođenje ženskog đakonata

Tockazarez.hr

15.10.2024

Kardinal pozvao na ponovno uvođenje ženskog đakonata

Foto: kna

“Važno je nastaviti raspravljati, raspravljati, unaprijediti raspravu.”

Kardinal njemačkog podrijetla i nadbiskup brazilske nadbiskupije Manaus, Leonardo Ulrich Steiner, pozvao je na ponovno uvođenje ženskog đakonata. U tom je kontekstu ulogu žena u amazonskoj Crkvi opisao kao temeljnu. “Ako dođemo do zaključka da je u prošlosti postojao ženski đakonat, zašto ga ne bismo ponovno uveli, kao što je ponovno uveden stalni đakonat”, rekao je Steiner na tiskovnoj konferenciji u subotu u Rimu.

Te su teme vrlo kontroverzne u Katoličkoj crkvi pa o njima ne treba prestati raspravljati i razmišljati, nastavio je Steiner. Po pitanju ređenja žena za đakonice stoga vidi potrebu za produbljivanjem nekih elemenata, osobito na povijesnoj razini. Steiner je u tom kontekstu primijetio kako je trenutna situacija “u Crkvi vrlo teška jer postoje napetosti oko tih pitanja”. No, dalje je rekao da “polaže ruke” na žene koje će obavljati krštenja u njegovoj nadbiskupiji.

Brazilski kardinal njemačkih korijena također je podsjetio na jednu nedavnu Papinu izjavu: “Važno je nastaviti raspravljati, raspravljati, unaprijediti raspravu.” Ima, dakle, još puno prostora za raspravu, ali ne bi trebalo doći podijele unutar Crkve. 73-godišnji kardinal imenovan je nadbiskupom Amazonske biskupije Manaus u Brazilu 2019. godine. Papa Franjo ga je 2022. uzdigao u rang kardinala te ga iste godine imenovao članom Dikasterija posvećenog života. On dolazi iz južnog Brazila, ali ima njemačke korijene. Steiner je jedan od sudionika Svjetske sinode.