Mučenica 21. stoljeća: Beatrice Stöckli

Tockazarez.hr

21.10.2024

Mučenica 21. stoljeća: Beatrice Stöckli

rts.ch

Švicarska misionarka Beatrice Stöckli zalagala se za djecu s ulice u Maliju. Potom su je teroristi oteli i ubili.

Beatrice Stöckli, rođena u Baselu, ostavila je duboke tragove u svojoj okolini. S tadašnjom „Ponoćnom misijom“ angažirala se općenito za ljude na rubu društva, a kasnije se posebno posvetila teškoj situaciji prostitutki. „Doživio sam Beatrice kao osobu pionirskog karaktera“, prisjeća se njezin suradnik Johannes Vogel. Katharina Baumberger iz Baselske Kuće kod izvora posebno je cijenila njezino veliko srce za ljude na margini: „Ponekad bi dopustila i beskućnicama da prespavaju kod nje i bila je žena ‘druge milje’. Doživjela sam je kao veselu, duhovitu, spontanu, praktičnu, spremnu pomoći i bezbrižnu.“

Posebno ju je nadahnuo Charles de Foucauld, koji je od 1902. godine živio kao pustinjak u Sahari. Tako je najprije s misijskim djelom slobodnih crkava „Neues Leben Ghana“ došla u Afriku, ali se potom odlučila za samostalno djelovanje u Maliju. Živjela je u Timbuktuu, gradu na jugu Sahare i prijestolnici islamske kulture, kao muslimanska svetica marabuta, žena koja živi sama u skromnoj kolibi. Njezina velika obitelj bili su siromašni i bolesni iz susjedstva te djeca s ulice, kojima je učila ljubaznost prema ljudima i lutalicama. Učila je malu djecu čitati i pisati, ne na temelju Kur’ana, kao u džamijskim školama, već koristeći bajke i dječje priče. Ipak, iz Kur’ana je koristila odlomke koji govore o Isusu Kristu.

Radikalna struja islama zabranjuje kršćanima čitanje Kur’ana, a posebno čitanje iz njega. Tako su terorističke milicije postale pozorne na „Majku Beatrice“, kako su je svi zvali, kada ju je susjedni imam prijavio kao „misionarku“. Skupina Ansar al-Islam otela je Stöckli iz Timbuktua i odvela je u pustinju. Tamo su je mučili i prvi put joj prijetili ubojstvom, pokušavajući je natjerati da se odrekne Isusa Krista. Beatrice Stöckli tada je spašena zahvaljujući brzom povlačenju skupine pred francuskim i drugim EU trupama, koji nisu htjeli dodatno opterećenje ubojstvom. Upozorena je da prekine svoje misijsko djelovanje.

Nakon što su se islamističke snage raspršile, vjerovala je da više nije izravno ugrožena. Tako se vratila u Timbuktu kao svjedokinja Isusa Krista. Od siječnja 2016. Beatrice Stöckli bila je po drugi put zarobljena od strane islamista. Zbog svog izdržavanja gladi i žeđi, udaraca i bolnih vezanja, još više je iritirala svoje mučitelje. Tu su se sukobili primjer Isusa kao „janjeta na klanju“ (usp. Izaija 53,7) i razorna bijes islamista. Oslobođeni taoci, posebno 75-godišnja švicarska humanitarna radnica Sophie Pétronin i 70-godišnji malijski oporbeni lider Soumaila Cisse, izvijestili su da je islamistima ponestalo strpljenja; odvukli su Stöckli u šljunčanu rupu u kamenoj pustinji. Odatle su se čuli pucnjevi, Stöckli je bila mrtva. Imala je 59 godina.

Savezno ministarstvo vanjskih poslova (EAD) radilo je na rasvjetljavanju okolnosti smrti Beatrice Stöckli. Navodi se: „EAD je već kontaktirao tranzicijsku vladu u Maliju. Švicarska će se zalagati za povratak posmrtnih ostataka talca u Švicarsku.“ Institut za sudsku medicinu Sveučilišta u Zürichu potvrdio je u ožujku 2021. identitet tijela kao Beatrice Stöckli.