Budući kardinal Radcliffe poručio: Ne treba se skrivati iza pobožnih fraza

Tockazarez.hr

22.10.2024

Budući kardinal Radcliffe poručio: Ne treba se skrivati iza pobožnih fraza

Foto: CNS/Lola Gomez

Dominikanac pripremio je sudionike za posljednji tjedan sinode u Rimu.

Duhovnik Svjetske sinode, novo imenovani kardinal Timothy Radcliffe, pozvao je sudionike na sinodi da hrabro izraze svoje mišljenje. “Ne trebamo se bojati razlika u mišljenjima, jer u njima djeluje Duh Sveti”, rekao je dominikanac u ponedjeljak prema medijskim natpisima. Ovo je inače posljednji tjedan sinode o sinodalnosti u Rimu, pa je Radcliffe naglasio da nitko u ovom tjednu nema pravo šutjeti. Istodobno svi moraju slušati, da se ne bi išlo ideologijom – bilo lijevom ili desnom.

Trenutno se na Svjetskoj sinodi u Rimu nalaze tristotinjak sudionika, a među biskupima su i 96 laika koji imaju pravo glasa. U posljednjim tjednima puno se govorilo o ulozi žena u Katoličkoj crkvi. Stručnjaci smatraju da bi moglo doći do razočarenja po tom pitanju, zato što je papa još prije sinode izdvojio pitanje žena i prebacio u posebnu studijsku grupu koja će se do 2025. godine posebno baviti tim pitanjem.

Zato Radcliffe, ako je riječ o razočarenju, ističe, da je važno vjerovati da će sve na kraju uspjeti. “Dakle, čak i ako ste razočarani ishodom sinode, Božja providnost je na djelu u ovom skupu”…   Svjetska sinoda je, kako kaže novi kardinal, samo sinoda. “Bit će i drugih. Ne moramo učiniti sve, samo moramo pokušati napraviti sljedeći korak.”  Nadalje je Radcliffe upozorio članove sinode da se ne skrivaju iza pobožnih fraza. Svatko tko se samo uzda u Božju providnost, ali se ne usuđuje intervenirati u raspravu vlastitim uvjerenjima, ponaša se neodgovorno i nezrelo, zaključio je.

Svjetska sinoda održava se u Vatikanu do sljedeće subote. Zatim će, nakon gotovo četiri tjedna razmatranja, skupština glasovati o konačnom dokumentu s prijedlozima za papu.