Talijanski mediji javljaju: Papa će smanjiti plaće kardinalima

Tockazarez.hr

25.10.2024

Talijanski mediji javljaju: Papa će smanjiti plaće kardinalima

Foto: Vatican Media/Romano Siciliani

Mjere štednje – za one na čelnim položajima u Vatikanu.

Od 1. studenog plaće kardinala u Kuriji bit će po svemu sudeći smanjene. Kako je u srijedu izvijestio talijanski dnevnik “Il Messaggero”, plaće će biti smanjene za nekoliko stotina eura, stoji u pismu čelnika vatikanskog ekonomskog ureda Maximina Caballera. Rečeno je da je to nužan znak spremnosti za služenje tijekom tekućih gospodarskih reformi. Stoga je prepoznata potreba za doprinosom, počevši od onih koji obnašaju čelne položaje u Vatikanu.

Prema izvješću, plaća kardinala koji rade u dikasterijima – njih tridesetak – ne prelazi 5000 eura, uključujući dodatke i dodatne beneficije. Najavljena smanjenja stoga će vjerojatno iznositi nekoliko stotina eura, a namjeravaju utjecati na “tajnički bonus” i tzv. uredski dodatak. Riječ je o simboličnoj žrtvi za koju se Papa nada da će biti prihvaćena u “duhu suradnje za dobrobit Crkve”. Papa je prošli tjedan u pismu članovima kardinalskog zbora najavio da već započetu reviziju potrošnje treba pojačati daljnjim mjerama. Također je potaknuo svakog voditelja dikasterija da učine strukture što je moguće učinkovitijima. Kao moguće ideje spomenuto je traženje sponzora i vanjske podrške kroz transparentno i učinkovito prikupljanje sredstava.

Franjo je u apelu za štednju još u rujnu naglasio da je financijska situacija sve samo ne stabilna… Rečeno je da su ekonomska sredstva za ispunjenje misije ograničena i da se s njima mora postupati strogo i ozbiljno. Također su potrebni daljnji napori svih kako bi nulti deficit postao ne samo teoretski ideal, nego ostvariv cilj, rekao je Papa. Pozvao je kardinale da pokažu dobar primjer.